Het Britse Lagerhuis zal niet dit jaar nog stemmen over het Brexit-akkoord dat premier Theresa May met de EU sloot. Dat blijkt uit de agenda voor de komende week. Daarin is van een voortzetting van de Brexit-debatten vooralsnog geen sprake.

May stelde de eerder geplande stemming afgelopen dinsdag uit, omdat zij op een klinkende nederlaag af leek te stevenen. Woensdag overleefde zij een vertrouwensstemming in haar eigen Conservatieve partij.

De premier is nu drukdoende een meerderheid achter het akkoord te krijgen. Ze arriveerde donderdag voor de EU-top in Brussel. “We moeten deze deal over de streep trekken”, zei ze voor de top begon. Ze hoopt er politieke en juridische garanties te krijgen die voldoende zijn voor het Britse parlement om het Brexit-akkoord goed te keuren.

May was de afgelopen dagen al bij verscheidene regeringsleiders, onder wie premier Mark Rutte, op bezoek om te kijken hoeveel ruimte er is. Heronderhandeling is niet aan de orde, maar EU-leiders zijn wel bereid een verhelderende tekst aan te nemen. Daarin zou moeten staan dat ook de EU geen harde grens wil tussen Ierland en Noord-Ierland.

De Britse minister-president zei niet een “onmiddellijke doorbraak” te verwachten, maar wil er zo snel mogelijk mee aan de slag om de vorige maand met de 27 andere EU-landen beklonken deal door het Lagerhuis te krijgen. Ze zou uiterlijk 21 januari een stemming in het parlement beogen.

In de ochtend had ze al een ontmoeting met de Ierse premier Leo Varadkar. "Ik ben dankbaar voor de aanzienlijke steun van de collega’s", aldus May. Maar ze heeft ook "luid en duidelijk" zorgen gehoord. Net zoals de EU bereidt ook het Verenigd Koninkrijk zich voor op een vertrek zonder deal, voegde May eraan toe.

Ierse kwestie

Rutte maakte bij de top al duidelijk dat de EU de plannen over de grens tussen het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland moet verhelderen. Volgens hem is er "een waaier aan opties" om het Britse parlement gerust te stellen over het Brexit-akkoord. "Maar de onderhandelingen over het akkoord gaan we niet openbreken."

De EU-leiders zullen donderdagavond, nadat May de zorgen van haar parlement heeft toegelicht, zonder haar bespreken of en hoe ze de Britten over de streep kunnen trekken. "De marges zijn klein", aldus Rutte, "omdat de Britten zelf veel rode lijnen hebben getrokken."

De blijvende onzekerheid over de manier waarop het Verenigd Koninkrijk op 30 maart 2019 uit de EU stapt is volgens Rutte "niet in het belang van Nederland en in niemands belang. Als iemand denkt dat 'Nexit' een goed idee is, kijk naar Engeland en zie de enorme schade die het aanricht."

De 27 leiders spreken ook over de verdere voorbereidingen die nodig zijn voor het geval de hele Brexit-deal niet doorgaat en de Britten de EU niet 'ordelijk' verlaten.

Lees meer over de Brexit: